HTML

mandag den 10. december 2012

DIY - lav dine egne bønnespire


Jeg elsker bønnespirer i min salat, men herhjemme laver vi dem altså selv.
Grunden eller grundene er at jeg synes rigtig tit at de bønnespire man kan få i supermarkederne tit er overspirede, ser halvsnattede ud og sidst men ikke mindst er der kun en slags. Herudover er det super nemt og, ikke irrelevant, en hel del billigere at lave dem selv plus Noah synes det er sjovt at se dem spire og det er omtrent 100 gange nemmere at få ham til at spise dem når han selv har været med til at lave dem.

For at lave spire selv skal i selvfølgelig bruge nogle frø.


De fleste invandre kiosker, har et mere eller mindre bredt udvalg af forskellige bønne frø til rimelige priser men vil man have dem økologiske så skal man nok i specialbutikker som f.eks Helsam.
Et godt sted at begynde er Mung bønnefrø da succes raten næsten er 100%.Udover bønnefrø skal i bruge en beholder, jeg har en 'rigtig' spirebakke fra Helsam hvor den koster 63,50. Men det er slet ikke nødvendigt med sådan en fansy en. En gennemsigtig plastikbøtte kan snildt bruges i stedet. I skal bare lave nogle huller i bunden så vandet kan stå og løbe fra når i har skyllet frøene.


Pkt. 1:
Fordel et jævnt lag bønnefrø i beholderen. I må ikke putte for mange i da de bliver en del større når de begynder at spirer.


Pkt. 2:
Dette punkt der omhandler skyldning af bønnefrøene er det vigtigste punkt.

Jeg skylder typisk bønnefrøene morgen og aften.
Jeg sørger for at de bliver helt dækket af vand, ryster den lidt fra side til side og vender så beholderen på hovedet så vandet kan løbe ud igen. Det gentager jeg et par gange så jeg er sikker på at frøene ikke klistre fast til hinanden.

Som i kan se på billederne var det meningen jeg ville spirer to typer bønner, mungbønner og azukibønner. Men azukibønnerne blev simpelthen ikke til noget. Dette skyldes højst sandsynligt jeg ikke har fået skyllet dem nok.
Det er min erfaring at jo større bønnefrøene er, jo flere gange skal de skyldes over med vand.Pkt. 3:
Efter 1-2 dage begynder frøene at spire. Hvor hurtigt de spirer afhænger af vanding og hvor varmt/solrigt der er. Jeg stiller aldrig spirebakken i direkte sollys da de så nemt udtørre.
Jeg kan bedst lide spirerne når de er omkring 4 dage 'gamle' men man kan sagtens lade dem spirer længere.
Når man er tilfreds med bønnespirerne ligges de i køleskab og spiringsprocessen stopper.Jeg håber at det var forståeligt. Hvis ikke er i mere end velkomne til at spørge!

God fornøjelse!

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det var så lidt og rigtig god fornøjelse!

   Slet
 2. Hejsa,
  Du har vundet min give away. Kig forbi:)
  Kh Maria

  SvarSlet
 3. Hvor kan man købe det køkkenbords mini drivhus og hvad hedder det

  SvarSlet