HTML

mandag den 15. april 2013

DIY - vinbjergsneglefarm + masser småliv i haven

Det har været skønt vejr her på Falster idag så terroristen og jeg gik i haven for at grave efter regnorm til komposten.
Udover en heeeeel masse regnorm fandt Noah også den sødeste lille salamander. Derudover så er vinbjergsneglene så småt ved at vågne fra deres vinterhi.

Dem af jer der har fulgt bloggen længe kan måske huske mit indlæg fra sidste år, hvor vi havde været ude at samle vinbjergsnegle til at sætte ud i haven til kamp mod dræbersneglene.


Senere på året lavede min bedre halvdel en fin sneglefarm til mig som jeg satte 20 voksne vinbjergsnegle ned i den og nu vrimler det op med små babysnegle der har klaret vinteren. Som i kan se på billedet er de meget små, og næsten ikke til at få øje på.

Vinbjergsneglene er kanon i kampen mod dræbersnegle. Vinbjergsneglene spiser dræbersneglens æg og over tid vil der blive færre og færre af de klamme slibrige dræbersnegle. Mange har spurgt mig om vinbjergsneglene ikke går i ens planter og svaret er i det store og hele nej. Selvfølgelig kan det ikke undgåes at de tager en bid her og der men de lever hovedsageligt af nedfaldsblade og andet 'dødt' grønt. Herudover fraråder man faktisk at man spiser frugt og grønt som dræbersneglene har kravlet rundt på. Hvis man som mig ikke er særlig glad for gift i haven, dels pga der også færdes børn, og dels pga det miljømæssigt uhensigtsmæssige i det, og heller ikke er begejstret for de klamme ølfælder, der iøvrigt ikke virker særlig godt så er vinbjergsneglen rigtig fine til at gøre kål på dræbersneglen.

Jeg har lavet en lille 'DIY' til hvordan man kan lave sin egen vinbjergsneglefarm. Guiden er ikke super detaljeret da billederne er fra sidste år så jeg kan ikke huske de præcise mål men størrelsen betyder jo ikke så meget.

Materialer:
Lægter
Tylstof
Tagplader
Skruer
Skruemaskine
Spade

1.
Byg et stativ. Mit er ca. 1x2m og så er det ca. 1m højt hvoraf ca halvdelen er under jorden. Det er nødvendigt at en del af de tagplader der danner siderne stikker ned i jorden, gerne 30cm, da sneglene graver sig ned i jorden når de skal lægge deres æg.2.
Låget består at en ramme i samme størrelse som selve farmen, samt en tværgående lægte til at gøre låget stabilt. For at holde de meget små babysnegle inde er det en fordel at bruge tyl stof der kan fåes i de fleste stofbutikker.


3.
Når rammen er samlet og tagpladerne er sat på, sættes der et bræt fast hele vejen rundt. Det har her 2 funktioner. Dels er de tagplader vi har brugt bølgede så hvis der ikke sad et bræt øverst ville sneglene kunne kravle ud. Derudover så er et en fordel at låget har en flad kant der ikke ridser at hvile på.


4.
Der graves en firkantet rende der passer i størrelsen til farmen. Renden skal være dyb nok til at der kan stikke minimum 30cm tagplade under jorden.5.
Det er vigtigt at sneglefarmen placeres et skyggefuldt sted da og i meget tørre perioder kan det være nødvendigt at vande lidt.
Vi har bla. plantet nogle mælkebøtter hos dem og så får de et æble eller andet grønt som alligevel skal smides ud.
Billedet er fra da farmen lige er lavet så der er endnu ikke så meget grønt. Man kan med fordel plante lidt skræppeblade eller andet der kan give skygge. De nyudklækkede vinbjergsnegle er meget sårbare overfor udtørring.

Når sneglene parrer sig er man ikke i tvivl. De står oprejst mave mod mave i meget lang tid. Herefter graver de sig ned under jorden og ligger deres æg i et hulrum. De ligger 60-70 æg per sæsson.

Vi har malet vores snegle på huset da vi synes det er sjovt at se hvor langt omkring de kommer. Det er smadder sjovt for børnene at følge med i at der kommer unger og at sneglene vokser sig store.

7 kommentarer:

 1. Hvor smart med sådan en sneglefarm. Tager du så fra farmen og lukker dem ud i haven?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jep eller hvis der er nogen der gerne vil have nogen! Jeg sørger bare for der altid er 20 voksne i "farmen"

   Slet
 2. Hvor kan man finde vinbjergsnegle til start af farm?

  SvarSlet
 3. Hvor kan man finde vinbjergsnegle til start af farm?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan man flere steder i naturen, de er dog ved at gå i dvale nu så de graver sig ned mellem blade o.lign så det er bedst at vente til foråret

   Du kan muligvis købe nogen i achatina gruppen på Facebook

   Slet
 4. Jeg er også i gang med en lille farm nu, men skal de have vand, altså i en lille skål eller noget?

  SvarSlet